Вернуться
Внимание! Использование КА в режиме фискального принтера
Андрей Балакин
0 - 05.02.2003-10:57
Комментарий Владимира ДЬЯЧКОВА к новому реестру регистраторов расчетных операций.

Кабінет Міністрів України постановою від 29.09.2002 р. № 1315 затвердив Положення про Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій (далі — Державний реєстр). На відміну від попереднього нова форма Державного реєстру містить дві окремі графи, в яких зазначено терміни первинної реєстрації i номери версій внутрішнього програмного забезпечення кожної моделі (модифікації) реєстратора розрахункових операцій (далі — РРО). При цьому, як зазначено у Положенні, термін первинної реєстрації моделі РРО не може перевищувати терміну дії сертифікату відповідності такої моделі.
На засіданні Державної комісії з питань впровадження електронних систем i засобів контролю та управління товарним i грошовим обігом (далі — Державна комісія), яке відбулося 26 грудня минулого року, було розглянуто проект Державного реєстру, підготовлений на підставі інформації щодо версій внутрішнього програмного забезпечення та сертифікатів відповідності кожної моделі РРО, отриманої від Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики (Держспоживстандарту).
Враховуючи, що на сьогодні жодна модель РРО з числа включених до Державного реєстру не проходила перевірки на відповідність Вимогам щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторів розрахункових операцій для різних сфер застосування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.2002 р. № 199, а спеціалізовані електронні контрольно-касові апарати (далі — ЕККА) для автозаправних станцій не перевірялися на відповідність затвердженим Державною комісією Технічним вимогам до електронних контрольно-касових апаратів для автозаправних станцій (протокольне рішення від 27.06.2002 р. № 13), Державна комісія вирішила встановити такі терміни первинної реєстрації:
01.04.2003 р. — для спеціалізованих ЕККА для автозаправних станцій, що включені до Державного реєстру i відповідають раніше діючим Технічним вимогам до спеціалізованих електронних контрольно-касових апаратів для роздрібної торгівлі нафтопродуктами;
01.07.2003 р. — для РРО, версія внутрішнього програмного забезпечення яких не ідентифікована, але термін дії сертифіката відповідності яких на зазначену дату не закінчився;
01.01.2004 р. — для РРО, термін дії сертифіката відповідності яких на зазначену дату не закінчився;
щодо касових апаратів, термін дії сертифікатів відповідності яких закінчується у 2003 р., а версія внутрішнього програмного забезпечення належним чином ідентифікована, термін первинної реєстрації дорівнює терміну дії сертифіката відповідності.
Всі інші РРО, термін дії сертифікатів відповідності яких закінчився, віднесено до другого розділу Державного реєстру. Він об’єднує РРО, первинну реєстрацію яких заборонено. Включення до цього розділу не накладає будь-яких обмежень на застосування таких РРО: зазначені реєстратори можуть i надалі використовуватися суб’єктами господарювання на підприємствах торгівлі та послуг за місцем їх реєстрації.
Остання редакція Державного реєстру, яка була затверджена протокольним рішенням Державної комісії від 27.06.2002 р. № 13, містила окремий розділ електронних контрольно-касових реєстраторів (далі — ЕККР), до якого було включено значну кількість касових апаратів, які могли працювати в так званому «режимі ЕККР». На засіданні Державної комісії, що відбулося 26.12.2002 р., затверджені Технічні вимоги до електронних контрольно-касових реєстраторів для різних сфер застосування. Зазначений документ надав вичерпну відповідь на запитання щодо правомірності віднесення звичайних касових апаратів до ЕККР: через особливості способу керування ЕККР (за допомогою каналу зв’язку з керуючим пристроєм у складі комп’ютерно-касової системи), обмеження на занесення фіскальної інформації до фіскального блока або її зміни за допомогою власної клавіатури, касові апарати не можуть бути віднесені до реєстраторів типу ЕККР. Враховуючи таку обставину, Державна комісія прийняла рішення про внесення відповідних змін до Державного реєстру. <bold>Це означає, що віднині заборонено первинну реєстрацію ЕККА, який суб’єкт господарювання має намір використовувати в режимі ЕККР. Факт використання зареєстрованого після набрання чинності новим Державним реєстром касового апарата в «нештатному» режимі ЕККР може розглядтися як порушення встановленого порядку проведення розрахунків (до речі, перевіряється це досить легко, адже в цьому режимі введення в касовий апарат даних про товари здійснюється або з клавіатури комп’ютера, або зі сканера, підключеного до такого комп’ютера). </bold>
Певні труднощі виникли при заповненні тієї частини Державного реєстру, яка відображає версії внутрішнього програмного забезпечення РРО. Вихідні дані для заповнення відповідної графи були надані Держспоживстандартом. Саме його акредитовані центри протягом останніх восьми років провадили перевірки РРО на відповідність Технічним вимогам до електронних контрольно-касових апаратів (які, до речі, було відмінено рішенням Державної комісії на її останньому засіданні). На жаль, отримана від Держспоживстандарту інформація щодо версій програмного забезпечення РРО виявилася неповною, а в окремих випадках вона взагалі не співпадала з даними, які надали провідні виробники касової техніки (СП «Лінк», АТЗТ «Датекс-Україна», НВФ «Юнісистем»).
Остаточна редакція Державного реєстру містить дані щодо версій внутрішнього програмного забезпечення РРО, сформовані на підставі інформації, отриманої як від Держспоживстандарту, так i від підприємств — виробників фіскальної касової техніки. Не виключено, що ця інформація є неповною. Разом з тим, враховуючи рішення Державної комісії щодо термінів первинної реєстрації РРО, виробники касової техніки мають провести протягом поточного року перевірки реєстраторів на відповідність фіскальним вимогам. Спірні питання стосовно тієї чи іншої версії програмного забезпечення РРО уточнюватимуться в процесі таких перевірок.
Андрей Балакин
1 - 05.02.2003-11:05
Приведенный комментарий означает:

Кассовые аппараты Datecs (всех моделей), Samsung (всех моделей), Mini (всех моделей), ЭРА (всех моделей), Silex (всех моделей), ЗАРЕГИСТРИРОВАННЫЕ ПОСЛЕ 26.12.02, НЕЛЬЗЯ ИСПОЛЬЗОВАТЬ В РЕЖИМЕ ФИСКАЛЬНОГО ПРИНТЕРА.

Ниже приводится полный список фискальных регистраторов, которые разрешены к использованию в режиме фискального принтера:

ЭККА-П "Славутич"
МАРИЯ 301
ПФП-1 "Славутич"
РФ 2150
DATECS FP-3530T
FP-600
МИНИ-ФП

Добавить сообщение
Ваше имя 
Пароль (для зарегистрированных) 
email 
Сообщение 
Введите код, изображенный на картинке
Для зарегистрированных пользователей можно не вводить 
Внимание - введите код без первого символа!

© ТФПК Лтд. Все права защищены.
0.381804 seconds